Wat als zelfstandig leren lukt! Tip 1: Vrijheid & Duidelijkheid

Ja, dan kun je gepersonaliseerd leren organiseren en makkelijk de 21ste eeuwse vaardigheden meepakken. Dan komen onderzoekend en ontwerpend leren binnen handbereik. Volgens Jelle Jolles is het brein tot 24 jaar hier nog niet geschikt voor.  De executieve functies (uitvoerende regelfuncies) zijn nog in ontwikkeling dus is zelfstandig leren geen makkelijke opgave. Ik denk dat het wel lukt als je de executieve functies aanleert. Daarom 5 tips om zelfstandig leren te laten slagen.

Zelfstandig werken is dé manier om zingeving en context te geven aan leerstof. Het geeft vrijheid aan leerlingen om de eigen interesses te volgen en daarmee een stuk peroonlijke zingeving in te vullen. Daarmee creëer je motivatie bij leerlingen zoals Daniel Pink in Drive schreef. Welke kanten mogen leerlingen allemaal op? Laat leerlingen vrij zodat ze hun nieuwsgierigheid achterna kunnen gaan. Dan worden ze betrokken bij wat ze leren. Doe in de groep een gezamenlijke brainstorm daarmee leren leerlingen vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp kijken. Tijdens de brainstorm is alles goed, niks is fout. Anders begrens je de creativiteit. Ook leuk als aftrap van een nieuw project is om een gastspreker uit te nodigen. Dan is de context meteen duidelijk en raken leerlingen vanuit de maatschappij geïnspireerd.

Maar vrijheid werkt pas wanneer de grenzen duidelijk zijn. Wees dus vooraf duidelijk welke delen en onderzoekspunten vastliggen. Bespreek vooraf de te behalen leerdoelen en welke kennis erin opgenomen moet zijn. Geef aan welke randvoorwaarden er zijn. Leg deze randvoorwaarden, eisen en doelen vast op een plek waar iedereen dit kan teruglezen. In de onderwijstool Grip op doen kan dit allemaal vastgelegd worden. Ook voor de eindevaluatie is dit van belang.

Zorg voor balans tussen vrijheid en leerdoelen en wees daarover heel erg duidelijk.

Tip 2: Met het einde in zicht lees door

Benieuwd naar de producten die Context&Co ontwikkelt om zelfstandig werken tot een succes te maken? Klik door

Barbara Winkelhuyzen Context & Co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *