Hoe reageren Leerlingen en Ouders op Klik?

Klik is een google zoekmachine voor beroepen en hobby’s van ouders. Het is een netwerktool voor scholen om ouders als experts in te kunnen zetten. Schoolteams zijn enthousiast, maar wat vinden ouders en leerlingen eigenlijk van dit idee? Zij komen in de database te staan. 

Bij de Nieuwste school in Tilburg zijn we gestart met de ontwikkeling van Klik. Tijdens een inventarisatieworkshop hebben wij leerlingen, ouders en docenten bevraagd over hun wensen en eisen. We hebben hierdoor een duidelijk beeld gekregen van de reacties van leerlingen en ouders op Klik en het inzetten van ouders als experts op school.  

De leerlingen gaven het volgende aan:

 • Het een goed idee dat wij naast onze reguliere zoekmachine Google een andere tool krijgen waarmee we antwoorden op onze (onderzoeks)vragen kunnen krijgen.
 • Ik vraag me alleen af wat mijn vader zou kunnen betekenen, hij doet iets met excell.
 • Wij denken dat we hiermee breder onderwijs krijgen.
 • De drempel wordt met Klik lager om mensen te mailen of te bellen.
 • Door de context van de persoon die we benaderen te leren kennen verwachten we dat de lesstof begrijpelijker en relevanter wordt.
 • We willen zelf graag ook in Klik met een profiel, zodat we elkaar ook kunnen vinden. Bijvoorbeeld om oudere jaars te benaderen die ook hetzelfde onderwerp hebben gehad bij de meesterproef.
 • Klik kunnen we overal bij inzetten.
 • Het interviewen van onze ouders om zo hun profiel in Klik aan te maken vinden we een goed idee. Een goed gesprek met onze ouders is leuk in tegenstelling tot het dagelijks beantwoorden van de vraag:’hoe was het op school?’.

De Ouders  hebben als volgt gereageerd:

 • We zijn erg enthousiast om onze expertise in te kunnen zetten bij de school van onze kinderen.
 • We hebben wel een richting, inspiratie en context nodig waarbinnen we onze expertise kwijt kunnen.
 • De informatie samen met je zoon of dochter invoeren is een leuke manier om te praten over beroepen en interesses.
 • Dit is een andere manier om betrokken te raken bij de school en ook in de hogere groepen betrokken te blijven.
 • De gegevens delen over werk en hobby’s in de afgesloten database van school; ‘Klik’ is geen probleem. De profielen moeten wel aangepast kunnen worden door onszelf, het is ten slotte ons eigen profiel.
 • Het aangeven hoe vaak je wil bijdragen en hoe, moet een optie zijn die je als ouder zelf in kunt vullen en wijzigen.
 • Ook willen we een optie om ouders onderling te kunnen zoeken en bereiken mits de ouder dat zelf wil.

Tijdens de bijeenkomst zijn er zelfs twee stageplekken geregeld. Zo zie je maar hoe goed ouders elkaars kinderen kunnen helpen. De tool wordt dus positief ontvangen. Met deze informatie gaan wij de Klik tool voor De Nieuwste school bouwen. Zodat deze Klik specifiek aansluit bij het gebruiks van deze school. Het is en blijft een maatwerk product.

De Nieuwste school is een middelbare school voor MAVO HAVO en VWO. Het unieke onderwijsconcept DNS onderscheidt zich doordat het de verwondering van de leerling als uitgangspunt neemt. De school heeft 750 leerlingen. Leerlingen zullen dan ook als primaire gebruikers in Klik gaan zoeken. Samen met de school, Context & Co en Studio Tast ontwikkelen wij de netwerktool Klik. Voor meer informatie lees meer

2 gedachten over “Hoe reageren Leerlingen en Ouders op Klik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *