Inspireren = het nieuwe adviseren

Wat doe ik eigenlijk, wat is mijn functienaam? Vijftien jaar geleden zou ik vol overtuiging zeggen: “Ik ben adviseur, ik adviseer scholen.”  Ik leverde dikke adviesrapporten op met hele adviezen erin wat de klant het beste kan doen. Geregeld kwam er dan ook de zin in voor: “wij adviseren…..”

Zelf zat ik altijd met die rol in mijn maag. Wie was ik ‘die tijdelijk de organisatie binnen kwam vliegen’ om te weten wat zij moeten doen of willen. Ook wist ik dat, als je iets adviseerde waar niemand binnen de organisatie achter stond, het rapport in de la verdween. Weg advies, weg investering. Om dit te voorkomen ging ik dan maar heel goed overleggen om samen met de klant tot een “gedragen” advies te komen.

Tijdens een opleiding tot mediator kwam ik in een totaal andere rol terecht. De partijen met een conflict moeten samen een optimale oplossing verzinnen. De mediator faciliteert (kort door de bocht) het proces om tot deze oplossing te komen. Hierbij is de grondgedachte dat een ander nooit kan weten/voelen welke oplossing de beste is voor een ander. Dit was precies mijn dilemma als adviseur. Ik kan niet weten wat de organisatie nodig heeft, ik kan alleen e.e.a. op een rij zetten, ordenen en mensen met elkaar in dialoog laten gaan.

 

Managers, directeuren en bestuurders van tegenwoordig zijn ook aan het veranderen en vragen dus ook iets anders. Op advisering zitten ze niet meer te wachten. Ze vragen om inspiratie, positieve energie, beweging, beleving en betrokkenheid. Tegenwoordig zit ik letterlijk naast een directeur en voedt hem of haar met inspirerende ervaringen van andere organisaties, beelden en filmpjes. Samen vullen we een programma in dat aansluit bij de wensen van de organisatie. De directeur is in de lead en de invulling creëert de organisatie zelf.

Deze rol past mij vele malen beter dan die van adviseur. Het Inspireren en het faciliteren van gesprekken, belevingen en ervaringen is mijn werk. Op deze manier komt de organisatie zelf tot keuzes en komen ze samen verder.

1 gedachte over “Inspireren = het nieuwe adviseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *